Code kattenkruid – hoe mijn opa vrolijk doodging

Een pittig thema in een toch luchtig jasje gestoken, Jacques Vriens schuwt moeilijke thema’s niet, en maakt dit een prachtig boek om euthanasie te kunnen bespreken met kinderen. Dit boek raakt me, we hebben dit zelf meegemaakt met mijn vader. Naar de kinderen toe zijn we daar duidelijk over geweest, waarom opa een spuitje wilde. En hoe we daar vrede mee hadden, hoe moeilijk dat voor ons als achterblijvers ook was.

Code kattenkruid beschrijft de sterke band tussen een opa en zijn kleinzoon. Hoe ze samen na het horen van opa’s doodvonnis – ellendige kanker – ondanks alle bezwaren toch samen een driedaagse fietstocht maken. Een fietstocht waarin ruimte is voor verdriet om het naderende afscheid. Waarin oude herinneringen van opa worden doorgegeven aan zijn kleinzoon. En waarin opa en kleinzoon samen mooie nieuwe herinneringen aan hun fietstocht creëren. Maar ook een fietstocht waarbij de kleinzoon zijn opa achteruit ziet gaan, en opa’s beslissing gaat begrijpen.

Code kattenkruid beschrijft heel duidelijk hoe euthanasie in zijn werk gaat, simpel zoals het is, niet moeilijk, niet zwaar, wel verdrietig, en eigenlijk gewoon ook heel liefdevol. Een prachtig boek, dat door alle humor van opa nooit zwaar wordt, maar wel een heel belangrijk thema bespreekbaar maakt. Knap gedaan, Jacques Vriens!

code-kattenkwaad

Boekgegevens

  • Auteur: Jacques Vriens
  • Uitgever: Van Holkema & Warendorf
  • Doelgroep: vanaf 8 jaar
  • Tip voor kinderen: bespreek het boek met je ouders
  • Tips voor ouders: bespreek het boek met je kinderen als ze het gelezen hebben.