De zweetvoetenman

Snap jij ook niks van rechtszaken en hoe het Nederlands recht werkt? En wil je het eigenlijk ook niet weten omdat het vast heel moeilijk, stoffig en saai is? Dan moet je de zweetvoetenman écht lezen! Want in dit kinderboek legt Annet Huizinga hardstikke duidelijk uit hoe het zit met rechtszaken, wetten en regels. En een hoop gedoe. De tekeningen en infographics van Margot Westerman verhelderen de tekst en samen brengen ze onze rechtsstaat tot leven!

Rechtszaken en regels

Aan de hand van spannende vragen komen verschillende rechtszaken aan de orde die echt gebeurd zijn. Over de zweetvoetenman (kan je een boete krijgen voor zweetvoeten?), of je een gestolen fiets mag terugstelen (het is toch zeker jouw fiets?). Of je iemand een knal mag verkopen, en of je je altijd aan de regels moet houden. En wat als je de verkeerde persoon vermoordt? Als je al die hoofdstukjes doorleest, kom je lezenderwijs al heel veel te weten over rechtszaken en regels. Over onbehoorlijk gedrag, ouderlijk gezag, spreekrecht, plichten en rechten, auteursrecht, noem maar op.

Het recht in schema’s

Maar wil je nog meer weten, echt doorgronden hoe het nou zit met rechtszaken, regels en de grondwet? Dan zitten er midden in het boek acht prachtige uitvouwpagina’s met superduidelijke schema’s. Een schema met hoe het gaat als je naar rechter stapt (eerst naar de rechtbank, dan gerechtshof, dan Hoge Raad) en met welke soorten wetten je te maken kunt krijgen: civiel recht, strafrecht of bestuursrecht. In schema 2 neem je een kijkje in de rechtszaal: wie zitten er, wat hebben ze aan, welke regels gelden er.

Schema 3 neemt je in een stappenplan mee van strafbaar feit naar straf. Word je verdacht van een strafbaar feit, dan krijg je niet automatisch straf. Daar zitten heel wat stappen tussen. Gelukkig ook maar, want dan is het wel zorgvuldig!

En wil jij zelf ook wel een leuke wet inbrengen in ons rechtssysteem, bijvoorbeeld de wet dat elk kind elke maand een boek moet krijgen? Dan zie je in schema 4 wat er komt kijken om een wet te maken, én hoe jij zelf van je kan laten horen.

Duizelt het je na het lezen van de ingewikkelde termen die toch een beetje bij het recht horen? Dan is er op het eind nog een verklarende woordenlijst. Met de zweetvoetenman is er dus eigenlijk geen enkel excuus meer om je niet te verdiepen in de wereld van onze rechtsstaat. Interessant, spannend, soms ook grappig: de zweetvoetenman is een goed toegankelijk kinderboek over rechtszaken en regels!

kinderboek-rechtszaken-regels

Boekgegevens

Auteur: Annet Huizinga
Illustraties: Margot Westerman
Uitgever: Lemniscaat
Doelgroep: vanaf 9 jaar