Gek op Trek

gek op trek

Wil jij meer weten over de natuur in het Waddengebied? Lees dan Gek op Trek, het tweede boek van Thomas Leerink over het leven in het Waddengebied. Net als in Uitblinkerz! leer je als lezer van alles over landbouw en vogels, voedselweb, de Waddenzee. De bewoners van de Waddenzee – de grutto, zeehond, wulp, lepelaar, algen, kokkels- komen door het verhaal heen aan de orde op een logische wijze, helemaal passend in het geheel.

In Gek op Trek gaat groep 6 drie dagen naar Vlieland om hun meester David te helpen bij zijn promotieonderzoek naar trekvogels. (De uitleg wat promotieonderzoek is, lijkt mij wat moeilijk uitgelegd voor de doelgroep). De leerlingen moeten allerlei opdrachten uitvoeren: vogels herkennen, vogels volgen met een zendertje, leven op het wad in kaart brengen.  Als alle opdrachten zijn gelukt, is de onderwijsactiviteit die meester David moest maken, geslaagd, en kan meester David promoveren.

Gek op Trek is net als Uitblinkerz! een leuke manier om promotieonderzoek naar het Waddengebied onder de aandacht te brengen van onderzoekertjes-in-de-dop. Persoonlijk vind ik Uitblinkerz! net wat beter uitgewerkt, qua verhaallijn, qua illustraties, qua uitgave. Maar al met al blijft het prima leesvoer voor kinderen rond groep 6 die graag lezenderwijs meer willen weten over het Waddengebied: informatief zonder alleen maar droge feiten en weetjes, maar in een rustige verhaallijn.

Boekgegevens

  • Auteur: Thomas Leerink
  • Uitgever: Bornmeer
  • Doelgroep:  9-11 jaar