Hello Ruby – een avontuurlijk sprookje over programmeren

‘Hello Ruby’ is een sprookje voor de programmeurs van de toekomst! In negen hoofdstukken neemt Ruby je mee op haar zoektocht naar edelstenen die haar vader voor haar heeft verstopt. Om ze te vinden moet ze problemen overwinnen, creatief zijn, hulp aannemen, en leert ze duidelijke opdrachten te geven aan haar nieuwe vrienden.

Het verhaal is op zichzelf niet heel sterk, maar blijkt wel een goede kapstok voor de leuke oefeningen en activiteiten bij elk hoofdstuk waarbij je zelf aan de slag gaat met computational thinking. Dat houdt in dat je op zo’n manier over problemen gaat nadenken dat computers ze kunnen oplossen. Deze combinatie van verhaal en opdrachten is ijzersterk: het verhaal maakt de oefeningen duidelijk, en de oefeningen maken het verhaal duidelijk. Zo leer je aan de hand van het verhaal en de oefeningen hoe je grote problemen moet opdelen in kleinere. En hoe je patronen kan herkennen, hoe je stap-voor-stapplannen moet maken en hoe je buiten vaste kaders kan denken.

Wij hadden het boek mee op onze fietsvakantie, en hadden de grootste lol in het programmeren van elkaar. Dan blijkt dat je echt duidelijke instructies moet geven, anders fiets je overal tegenaan of struikel je over de scheerlijnen…. En daarmee is dit boek, zoals het zelf aangeeft, inderdaad erg geschikt voor iedereen vanaf 5 jaar en ouder. Erg leuk om samen met andere kinderen of ouders te lezen en te doen! Ook voor digibeten!

hello-ruby-cover

Boekgegevens

Auteur en illustrator: Linda Liukas
Uitgever: Uitgeverij Nieuwezijds, Amsterdam
Doelgroep: (samen)lezen vanaf 5 jaar