Het klokhuisboek over hersenen

Klokhuis programma’s op televisie zijn hier in huis al tijden favoriet. En ik moet zeggen, ze zijn ook erg leuk: Klokhuis is niet bang om moeilijke onderwerpen te behandelen, zijn informatief, helder, interessant, grappig. Nu hebben we ook de klokhuisboeken ontdekt, zoals dit boek over hersenen.

Op duidelijke en leuke manier bespreekt het boek hoe de hersenen werken, wat er waar gebeurt in je hoofd, hoe je geheugen werkt en hoe je leert, over de verschillen tussen kinderhersenen en die van volwassenen. Tja, dat kinderen meestal een beter geheugen hebben dan volwassenen, was mij al snel pijnlijk duidelijk bij memoryspelletjes…

Interessant is dat het boek naast de werking van de hersenen ook op een duidelijke manier thema’s aanboort die passen bij de leeftijd van de doelgroep.  Wat gaat er mis in je hoofd als je in coma ligt? Wat houdt epilepsie in? En wat gebeurt er in je hersenen als je ADHD hebt? Waarom husselen je hersenen al die letter door elkaar bij dyslexie? Is jouw opa of oma erg vergeetachtig en hebben je ouders het woord ‘Alzheimer’ laten vallen? Het klokhuisboek legt duidelijk uit wat er mis is met de hersenen bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

Kortom, dit klokhuisboek over hersenen is een prima uitgangspunt om te begrijpen wat coma, epilepsie, autisme, ADHD en alzheimer inhoudt. Aantrekkelijk is dat wetenschappelijke feiten worden aangevuld met verhalen van kinderen en deskundigen, strips, testjes om je hersenen voor de gek te houden, allerlei leuke weetjes – wist je dat een hersenen van een reuzeninktvis net zo groot zijn als een lolly?- en veel foto’s.

Wat ik zelf het leukste vond in dit boek?  Dat het klokhuisboek over hersenen ook uitlegt dat vergeten eigenlijk erg goed is. Want als je alles zou onthouden, zou je gek worden. Dat is dan wel weer de moeite waard om te onthouden de volgende keer dat ik weer eens wat vergeten ben!

boek-over-hersen

Boekgegevens

Auteur: Edda Heinsman
Uitgever: Uitgeverij Moon
Doelgroep: vanaf 10 jaar