Hier is de boze heks

Oeioeioei! Daar is de mopperige heks die het leven van haar bosgenoten van tijd tot tijd in de war schopt met haar toverspreuken. De dieren – met in de hoofdrol de vrienden de haas, de merel, de egel en de uil- kunnen het niet altijd even goed met haar vinden. Dan weer maakt de heks duizeldrank, dan weer legt ze een knoop in de stekels van egel. En als haar zus langskomt, hebben de dieren helemaal geen leven meer door het getover van nu twee heksen. De heks moppert op de dieren, en de dieren op de heks. Toch blijkt uit alles dat ze eigenlijk erg om elkaar geven én niet zonder elkaar kunnen.

Zo maken de dieren zich bezorgd als het al een paar dagen rustig is in het bos, en gaan kijken bij de heks. Als blijkt dat ze ziek is, gaan ze op pad om de kruiden voor een beter-drankje te verzamelen. En als de heks haar zus eigenlijk wel zat is, helpen ze haar om haar zus weg te jagen. Eén heks in het bos die voor twee telt is immers wel genoeg! Ook de heks laat door kleine dingen als het toveren van appeltaart of het maken van soepjes merken dat zij ook niet zonder de dieren kan.

‘Hier is de boze heks’ is eigenlijk gewoon een onmisbaar boek voor in de boekenkast. De losstaande verhalen in deze bundel zijn stuk voor stuk juweeltjes. Leuke, grappige verhaaltjes, boordevol humor en soms ontroerend lief. Grappig is dat Hanna Kraan de dieren heel duidelijke karaktertjes heeft gegeven. En niet alleen zijn de dieren vaak doelwit van de streken van de heks, ook de heks wordt regelmatig door de dieren voor de gek gehouden. Uiteindelijk is de boze heks helemaal niet zo boos, maar gewoon een tikkeltje onzeker en best aardig!

hier_is_de_boze_heks2

Boekgegevens

Auteur: Hanna Kraan
Illustrator: Annemarie van Haeringen
Uitgever: Lemniscaat
Doelgroep: (voor)lezen vanaf 5 jaar