Ik ben Krik, Krik ben ik

Krik blijft een van mijn favoriete kinderboeken. De eekhoorn en zijn vriendjes Melle Merel en Domper de Pad wonen met zijn drietjes in een tuin van een keizer en keizerin (“Staat op de voordeur. Op een bordje. M. Keizer staat er”). De drie vriendjes zijn heel verschillend: Krik is altijd vrolijk, Melle is ijdel en zingt de hele dag door. En Domper is humeurig en nors, maar vindt het diep in zijn hart wel erg gezellig dat hij twee vriendjes heeft. Ze mopperen soms op elkaar, maar ze kunnen ook niet zonder elkaar.

‘Ruzie?’ vroeg Melle. ‘Wij? Wij hebben geen ruzie.’ ‘Nooit’, zei Domper. ‘We zijn het soms niet eens met elkaar eens,’ legde Melle uit. ‘Dat is alles.’

Het leuke aan de verhaaltjes is dat het eigenlijk hele gewone, alledaagse verhaaltjes zijn, maar gezien door de ogen van Krik, Melle en Domper. Zo wonen niet zij in de tuin van de familie Keizer, maar woont de familie in de tuin van Krik en zijn vriendjes. Leuk om de gezichtspunten eens omgedraaid te zien!

Je kijkt naar boven en je zegt: ‘ik heb een eekhoorn in mijn tuin!’
En de eekhoorn kijkt naar beneden en zegt: ‘Ik heb een mens in mijn tuin.’

Krik, Melle en Domper snappen die rare mensen lang niet altijd, maar accepteren ze wel. Kortom het maakt niet uit of je eekhoorn, merel, pad of mens bent, je kunt prima in één tuin samenleven als je elkaar de ruimte geeft!

De verhaaltjes van Krik zijn gewoon hele lieve verhaaltjes, boordevol verrassende grapjes, en dat maakt het ook voor volwassenen erg leuk om (voor) te lezen. En dat lief absoluut niet saai hoeft te zijn, bewijst ‘Ik ben Krik, Krik ben ik’ maar al te goed! Mies van Hout maakte voor deze bundeling van drie boeken over Krik de illustraties. Mooie, heldere tekeningen, waarin Krik, Melle en Domper tot leven lijken te komen. Leeftijd om voor te lezen? Vanaf 2-3 jaar. Leeftijd om zelf te lezen? Onbegrensd!

krik-ben-ik

Boekgegevens

Auteur: Hanna Kraan
Illustraties: Mies van Hout
Uitgever: Lemniscaat
Doelgroep: vanaf 3 jaar