Jij vanbinnen. Hoe je lichaam werkt

Wat zijn er toch een boel leuke kinderboeken met heldere uitleg hoe je lichaam werkt. ‘Jij vanbinnen’ waarbij je onder je huid kruipt en een toer door je lichaam maakt van top tot teen, hoort daar ook bij. De werking van verschillende onderdelen van het lichaam worden duidelijk uitgelegd op naastliggende pagina’s, prima voor een globaal overzicht. No-nonsens, met kleurrijke, functionele illustraties. Ontdek hoe je nieren, longen en lever doen, hoe je bloed door je lichaam stroomt en hoe voedsel wordt verteerd. Extraatje in dit boek is dat je sommige bladzijden tegen het licht moet houden om te zien hoe het skelet in je lijf zit verstopt, of om te ontdekken hoe het skelet omgeven wordt door de spieren. Kinderen krijgen zo een duidelijk verband tussen lijf-skelet-spieren te zien.

Achter in het boek worden moeilijke woorden uitgelegd, die in de tekst dikgedrukt staan. Helemaal consequent is dit niet gedaan, want ook bepaalde sleutelwoorden zijn dik gedrukt, maar worden niet uitgelegd. Leg dan eventueel moeilijke woorden gewoon op de betreffende bladzijde kort uit, denk ik dan… Aan het eind van het boek staan drie eenvoudige proefjes waarmee jonge onderzoekers zelf aan de slag kunnen. Welke vinger voelt kouder in een glas met ijsblokjes: ingepakt in vet of zonder vet? Hoe kan je je ogen voor de gek houden, en hoe kan je naar je hart luisteren?

Kortom, voor kinderen die willen weten hoe hun lijf werkt is dit zonder meer een duidelijk boek voor een eerste, globale kennismaking met het lichaam.

jij_vanbinnen_cover

Boekgegevens

Auteur: David Stewart
Illustraties: Carolyn Franklin
Uitgever: Biblion
Doelgroep: 7-10 jaar