Newtons knikkerbaan

knikkerbaan

Zelf een knikkerbaan maken en daarna kijken hoe je knikker zijn weg vindt? Dan is Newtons knikkerbaan echt iets voor jou! Niet alleen maak je een fantastische knikkerbaan met maar liefst 3 verschillende routes voor je knikker, je krijgt ook heldere uitleg over de natuurwetten die tijdens de tocht op de knikker inwerken!

Zelf een knikkerbaan maken!

Newtons knikkerbaan omvat een bouwdoos en een superleuk wetenschappelijk activiteitenboek. In de doos vind je 16 vellen karton en een set bouten en moeren. Dit zijn alle onderdelen die je nodig hebt om je knikkerbaan te maken. Mijn 11-jarige begon enthousiast zelf te bouwen, had wel af en toe hulp nodig als iets niet lekker liep. Want het is best een pittige bouwklus: je maakt hellingen, een looping, een schommel, een wip, een trechter. En omdat de onderdelen van karton zijn, is het soms een kwestie van wat subtiel ombuigen om de knikker soepel te laten lopen.

Is de knikkerbaan eenmaal in elkaar gezet met behulp van de stap voor stap uitleg van het activiteiten boek, dan komt deel 2: met welke wetenschappelijke principes krijgt de knikker te maken? Elk hoofdstuk staat stil bij een onderdeel van de knikkerbaan en welke krachten er op de knikker werken. Bijvoorbeeld hoe de zwaartekracht de knikker naar beneden trekt, en hoe verschillende onderdelen van de knikkerbaan de knikker vertragen. En dat is het leuke van 3 banen in 1: meet de tijd die de knikker over elke baan doet, en kijk welke het snelst is, en welke het traagst. De looping? De schommel? Of de hellingen aan de zijkant van de baan? En hoe snel valt de knikker in een vrije val naar beneden?

Zwaartekracht of wrijvingskracht?

Ervaar hoe energie werkt, hoe wrijving, rolweerstand en luchtweerstand de snelheid van de knikker beïnvloeden. Of hoe de middelpuntzoekende kracht in de trechter er voor zorgt dat de knikker in een spiraal naar beneden gaat en in het gat belandt. En hoe diezelfde middelpuntzoekende kracht in een looping groot genoeg moet zijn om de knikker op het spoor te houden. Ervaar hoe hefbomen werken, hoe hellingen krachten verminderen, hoe schroeven en wielen werken, en hoe de knikker in een schommel hoogte en snelheid verliest door wrijving.

Spelenderwijs leren

Het activiteitenboek geeft niet alleen uitleg over de krachten die de knikker ervaart, maar geeft ook leuke doe-experimentjes. Hiermee kun je de ideeën en theorieën in elk hoofdstuk uittesten. Zo krijg je nog meer inzicht in de krachten waarmee je in het dagelijks leven te maken krijgt. Conclusie: Newtons knikkerbaan is een prachtig voorbeeld hoe je spelenderwijs van alles kunt leren over krachten. Ga aan de slag, en bouw je eigen knikkerbaan!

knikkerbaan bouwdoos

Nieuwsgierig hoe het er uit ziet na bouwen? Kijk het filmpje hieronder!

Boekgegevens

Auteur: Rob Colson
Illustraties: Eric Smith
Uitgever: Infodok/ Standaard Uitgeverij
Doelgroep: vanaf 9 jaar (bouwen misschien met hulp van ouder!)