Ouders zijn gek!

Welke ouder krijgt het niet regelmatig te horen: ‘doe niet zo gek’? Ik wel in elk geval, maar als ik de twee verhalen over kinderen met vreemde ouders in deze bundel lees, valt het met mij best mee… Zo ben ik geen poetsfanaat zoals de moeder van Kaatje in ‘Villa Fien’, en zal nooit mijn kinderen bovenop de koelkast zetten zodat ik de keukenvloer eens goed kan dweilen. En ik kan best eens mopperen als er weer eens moddersporen door het huis lopen, maar ik stuur mijn kinderen niet naar een opvanghuis om het hele huis spic-en-span te kunnen maken. Nee, schoonmaken is niet mijn hobby. Voorlezen daarentegen wel, en om ‘Ouders zijn gek’ voor te lezen, is helemaal geen straf.

Villa Fien

De warmte die Villa Fien uitstraalt, en de liefde voor de kinderen die er om verschillende redenen opgevangen worden, is goed voelbaar. Maar wat komt die inspecteur toch zeuren over behandelplannen, en dreigen dat de kinderen weg moeten naar een Beter Pleeggezin? Het leest prettig weg, met grappige situaties, en toch ook soms spannend.

Hotel Kindervreugd

De ouders van Dup in het tweede verhaal van de bundel, Hotel Kindervreugd, zijn geschokt als ze horen dat Dup zomervakantie heeft:

‘Wat doen we met hem als we naar Italie gaan, morgen?’ vraagt zijn moeder ineens bezorgd. ‘Waarom kan hij eigenlijk niet naar school?’ vraagt zijn vader. ‘Het is vakantie, Hermannie,’ legt zijn moeder geduldig uit. ‘Dat betekent dat kinderen de hele dag thuis zijn.’

Gelukkig is daar Hotel Kindervreugd, een veilige plek waar je je kind zonder schuldgevoel kan achterlaten. En daar mag Dup heen. Gezien de hoge kosten verwacht Dup een super-de-luxe hotel, maar dat valt tegen……

Hotel Kindervreugd is, net als de andere kinderboeken van Janneke Schotveld, gewoon leuk om voor te lezen (of zelf te lezen). Prettige leesstijl, boordevol grappige situaties. En het zijn de ongelooflijke strenge regels in het ‘strafkamp’ waar Dup terecht is gekomen, waardoor kinderen inzien dat het bij ons thuis best meevalt. Gelukkig voor Dup is er de kokkin. Zij weet samen met de kinderen en de klusjesman de bazin van het hotel te verjagen, zodat vrolijkheid, speelsheid en lekker eten weer terugkeren in het hotel.

Dus staat de zomervakantie voor de deur, en zit je met je handen in het haar wat je met je kinderen aan moet?

Hotel Kindervreugd is er voor u!
Zodat u ongestoord kunt blijven werken gedurende de ongehoord lange schoolvakanties van tegenwoordig.

Of je pakt Hotel Kindervreugd uit de kast/bibliotheek/boekhandel, en gegarandeerd dat je een paar heerlijke (voor)leesuren hebt!

ouders-zijn-gek-cover

Boekgegevens

Auteur: Janneke Schotveld
Illustraties: Annet Schaap
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Doelgroep: (voor)lezen vanaf 7 jaar