Met Sterre op reis door ruimte en tijd

Ga met Sterre op reis en ervaar hoe de relativiteitstheorie en de kwantumtheorie werken! Stapje voor stapje word je meegenomen door de wereld van de belangrijkste stukjes natuurkunde. En wel op zo’n manier dat je langzaam gaat begrijpen hoe die wereld in elkaar steekt. Of in elk geval bijna gaat begrijpen….

Oerknal, lichtsnelheid, zwarte gaten, kwantumraadsel? Met enorme speelsheid geeft Russell Stannard inzicht hoe Albert Einstein aan zijn theorieën komt. En dat zorgt dat de ingewikkelde stof blijft boeien.

In de ruimte

Sterre heeft een bijzondere oom, oom Albert – niet geheel toevallig dat deze oom Albert op Albert Einstein lijkt. Deze oom laat Sterre aan de hand van een gedachtenwolk ervaren hoe ruimte, tijd en materialen werken. Zo gaat Sterre op reis met een raket door de ruimte. Ze merkt daarbij dat tijd niet voor iedereen even snel loopt.

In haar gedachtenwolk reist ze langs zwarte gaten, die haar bijna verzwelgen. Het grappige van deze gedachtenwolk is dat je echt zelf gaat meedenken met de vragen die Sterre zichzelf stelt. Ik vind het dan ook een briljante vondst van de auteur en heb daar grote bewondering voor om zoiets te kunnen bedenken.

Van groot naar klein, kleiner, kleinst

Van het hele grote, de ruimte, gaat Sterre in het derde deel van het boek juist naar het hele kleine: de wereld van elektronen, neutronen, quarks. Met kleine sprongetjes krimpt Sterre (en jij als lezer) tot ze zo klein is dat ze tussen neutronen en elektronen door kan lopen. En zo wordt de kwantummechanica op een spannende, inzichtelijke en speelse manier uitgelegd.

Mijn dochter vond dit een van de interessantste boeken die ze tot dan toe had gelezen. Wel adviseerde ze mij om elke keer maar 1 hoofdstuk tegelijk te lezen, om de stof wat beter te kunnen begrijpen en laten inzinken. En dat was een goede tip, anders werd het wel heel veel om te begrijpen voor mij..

Het enige jammere aan dit boek is dat het niet meer uitgegeven wordt… Op naar de bibliotheek dus. Of beter nog: pleiten voor een heruitgave! En dan met een voor- of nawoord hoe de stand van zaken met betrekking tot de relativiteitstheorie en kwantummechanica tegenwoordig is. Want natuurkundigen hebben natuurlijk niet stil gezeten sinds Albert Einstein met zijn wetten kwam!

met-sterre_op_reis_door_ruimte_en_tijd_cover

Boekgegevens

Auteur: Russell Stannard
Illustraties: Jan Jutte
Uitgever: Van Holkema & Warendorf