Uitblinkerz!

Op vakantie naar het waddengebied? Dan is dit boek zeker een aanrader! In een aantrekkelijk geschreven verhaal leer je spelenderwijs van alles over het leven op het wad. Wie de snelste verhuizers op onze aarde zijn, welke plant op een augurk lijkt en welke plant naar chips smaakt. Ga net als Tijs op onderzoek uit in het waddengebied en ervaar waarom het terecht op de werelderfgoed lijst staat!

In Uitblinkerz! is Tijs op zoek naar iets waar hij in uitblinkt. Alleen dan wordt hij toegelaten tot de Uitblinkerzclub die twee klasgenootjes hebben opgericht. De een is goed in turnen, de ander in voetbal, en Tijs? Tijs weet niets te bedenken, het enige wat hem bezighoudt is een trekvogel die overwintert in de waddenzee en die zich gedraagt als een atleet: de kanoet. Hoe kan een kanoet vijfduizend kilometer vliegen zonder pauze? Met hulp van zijn neef leert Tijs – en jij als lezer dus ook – hoe belangrijk die zompige zeebodem en het zeewater zijn voor miljoenen dieren en planten. En zo beseft Tijs langzaamaan waar hij in uitblinkt: in kennis over de kanoet en de waddenzee.

Wij lazen dit boek voordat we een week naar Ameland gingen, en bekeken het wad met andere ogen: boordevol leven, uitstekende rietjes, en chipsplanten. Laten we hopen dat het waddengebied nooit helemaal onder water verdwijnt….

Uitblinkerz_cover

Boekgegevens

Auteur: Thomas Leerink
Illustraties: Pia Drent
Uitgever: Bornmeer
Leeftijd: 9-12 jaar